2011年6月4日土曜日

FOOD 料理

(From NHK's book series ギフト~E名言の世界)

Ingredients and the techniques of preparation are important in cooking, but if you don’t put your heart into it, there’s no way you can make something delicious.
料理は、材料や調理技術も大切だけど、心を込めて作らなきゃ、絶対においしい料理なんかできないです。(村上信夫)

A chef’s skill likes in the accuracy of his tongue’s memory.
料理人の腕は、舌の記憶の確かさにある。(ポール・ボキューズ)

It’s the belly that supports the legs, not the legs that support the belly.
腹が足を支えているのであって、足が腹を支えているわけではない。(セルバンテス)

Food knows no borders.   
食に国境はない。(道場六三郎)

A person with a point of departure but no terminal station… that’s a chef!
出発点があって、終着駅がないのが料理人!(神田川俊郎)

The discovery of a new dish does more for human happiness than the discovery of a new star.
新しい星の発見より、新しい料理の発見のほうが、人類の幸せに役立つ。(ブリア=サバラン)

The best aide a diplomat has is certainly his chef.
外交官にとっていちばん大事な補佐官は、まちがいなく専属シェフである。(タレーラン=ペリゴール)

More people are killed by overeating and drinking than by the sword.
剣で死ぬ人より、食べすぎや飲みすぎで死ぬ人のほうが多い(ウィリアム・オスラー)

Don’t be frugal with your money.  But, never waste a single meal.
百両の黄金は惜しまず。一飯は軽んぜず。(沢庵宗彭)

Strong liquors, rich meats, salty foods, sweet foods… none of these is truly tasty.  Real flavor is simple, plain and light. 
醲肥辛甘は真味に非ず、真味は只だ是れ淡なるのみ。(洪自誠)

Strange to see how a good dinner and feasting reconciles everyone.
不思議なことに、すばらしいごちそうは、人々をなぜか和解させてしまうものだ。(サミュエル・ピーブス)

The right road for preparing food is found in the bringing out of natural flavors.
料理の本道は天然の味を生かすところにある。(獅子文六)

Don’t eat soon after being angry.  Don’t get angry after eating.  Don’t eat when you are anxious.  Don’t get anxious after eating.
怒の後、早く食すべからず。食後、怒るべからず。憂ひて食すべからず。食して憂ふべからず。(貝原益軒)

Good food is a thing you remember.              
いい食事は、いつまでも思い出に残る。(ジョルジュシムノン)

The role of the cook is the same as that of a doctor.              
料理人医者同然程の設地(土井利勝)

He who does not mind his belly will hardly mind anything else.
自分の腹のことを大事にできない者は、ほかのことなどとうてい大事にしないだろう。(サミュエル・ジョンソン)

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